Carnaval, maar dan anders
Terugdenkend aan de carnaval die wij net hebben gehad, herinner ik me een gesprek dat ik, inmiddels trouwens heel wat jaren geleden, had met een cruise director van het schip waar ik toen op danste.
Die Heimat
Angelo Croci vroeg aan me waar we eigenlijk vandaan kwamen. Hij hoorde soms Duitse gesprekken, soms Nederlandse en soms iets dat hij helemaal niet kon thuisbrengen. Ik begon enthousiast te vertellen over ons thuisstadje Kerkrade en daar had hij natuurlijk nog nooit over gehoord. Dus ik legde uit: een middelgrote gemeente in het uiterste zuiden van Nederland. Ik vertelde over onze hechte community met de grote troeven die we toen nog hadden. Roda JC dat toentertijd Eredivisie en zeer regelmatig Europees voetbal speelde, over ons unieke “Wimbledon" van de blaasmuziek (het Wereld Muziek Concours) en natuurlijk ook over onze fantastische carnaval. Vasteloavend noemen we dat in ons Ripuarisch dialect, legde ik hem geduldig uit.
“Maar", zei ik, “dat is voor jou misschien maar moeilijk te begrijpen, want je hebt waarschijnlijk nooit carnaval gevierd."
Hij keek me opmerkelijk aan, glimlachte, en vroeg of carnaval in Venetië, Rio de Janeiro en Keulen ook meetelde. Of hij dan toch een carnavalist kon zijn? Het werd een interessant gesprek. Ik leerde veel die avond. Vooral dat ik niet te snel een grote mond moest opzetten en zeker niet allerlei ongefundeerde conclusies moest trekken.
Het Carnaval van Venetië
Carnaval in Venetië gaat terug tot 1268 en was oorspronkelijk bedoeld als een feest om het begin van het voorjaar in te luiden. Het is inmiddels één van de grotere culturele festivals van Italië en uiteraard nog net wat beroemder dan de vasteloavend in Kerkrade.
Traditioneel worden de festiviteiten geopend op het Canal Grande en een van de hoogtepunten is het jaarlijkse Il Volo dell‘Angelo waarin de ‘engel‘ vliegt van het San Marcoplein naar het Domplein. Ze eten een soort oliebol die ze dan “frittelle" noemen en net als bij ons is het feest op Aswoensdag dan toch helemaal voorbij. Kenmerkend zijn de mooie maskers die de feestgangers dragen. Deze waren oorspronkelijk bedoeld om de sociale status te verbergen, zodat men zich tijdens de feesten lekker kon laten gaan en misdragen. Aha, daar zag ik dan toch weer wat overeenkomsten met onze eigen vasteloavend.
Wil je een keer een gemaskerd bal organiseren? Laat het ons weten, want daar helpen we je graag bij. Je hoeft je dan uiteraard niet te misdragen.