Escapisme en de prins van Kerkrade

Op weg naar mijn tweede woonplaats in Spanje, liet ik de afgelopen dagen de revue passeren. In het stadje waar ik woon, werd fervent carnaval gevierd en omdat de zoon van één van mijn beste vriendinnen stadsprins was, heb ik, als niet carnavalist, een en ander meegevierd.


Ik kan het dan niet laten en probeer te analyseren wat er om me heen gebeurt. Massa‘s mensen gaan uit hun dak. En niet omdat zij hun idool zien optreden of omdat hun favoriete club wint. Ze zien ook niet iets dat ze nooit eerder hebben gezien
en ze leveren ook zelf geen uitmuntende prestatie. Allemaal redenen immers om door het dolle heen te zijn.

De beleving van carnaval
Nee, niets van dat. Ze gaan uit hun dak terwijl ze een paar biertjes op hebben en samen met (soms) wildvreemden meezingen met veelal oude carnavalsliedjes. Ik denk, terwijl ik het opschrijf, dat je het eigenlijk ook niet uitgelegd krijgt aan iemand die dit fenomeen niet kent en nooit carnaval gevierd heeft.

Welk soort beleving is dit dan nu? Een analyse van de belevingsdomeinen van Pine & Gilmore wijst uit dat het “escapisme"
is wat in dit geval de beleving uitmaakt. Mensen worden voor een paar uur of zelfs dagen helemaal weggerukt uit hun normale zijn en laten. Geen verplichtingen. Niets moet en alles mag. Doe maar gek, want dat is met carnaval gewoon. Ook wordt voldaan aan een belangrijk kenmerk van escapisme. Je doet namelijk zelf mee en wordt dus onderdeel van het gebeuren. Je bent geen toeschouwer, maar een van de acteurs.

Uitzinnige feestvreugde
Naar mijn idee werd er ook uitbundiger gevierd dan andere jaren. Misschien omdat het een aantal jaar niet mocht? Vieren met z‘n allen was tijdens de lockdown immers verboden. Of was het omdat er op dit moment zoveel crisis en ellende op de wereld is dat we daar met z‘n allen massaal aan willen ontsnappen? Of was het onze prins Niklas I? Die de rol van prins werkelijk op een ongekende wijze vervulde. Wat een enthousiasme, charme en onvermoeibare inzet. Chapeau Niklas; jij hebt een topprestatie geleverd! Het zal voor de prins van volgend jaar echt een hele kluif worden om jouw performance te evenaren.

Hoe dan ook. Wil je een keer sparren hoe jij op jouw event mensen even uit hun gewone leven “weg kunt rukken", dan komen Mérou en ik graag naar je toe.


Tanja Vornberger
Directeur Eventief

Geplaatst op: 23-02-2023

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK