Flow

Een van de professoren aan mijn universiteit had onderzoek gedaan naar de motieven van mensen om naar een sportevenement te gaan. De meeste kun je ook wel zelf bedenken. Je bent bijvoorbeeld fan van een club of sport of je zoekt entertainment en vermaak. Een reden die ik niet vanzelf had kunnen noemen, is dat je in een flow wilt geraken.


Duidelijk doel
Misschien behoeft het enige uitleg op deze plaats wat hiermee wordt bedoeld. Een flow is een toestand van lichaam en geest waarin je het besef kwijtraakt van tijd en ruimte. Waarin je eigenlijk gewoon “bent". Je bereikt dit als je iets doet dat je graag doet en dat niet te makkelijk, noch te ingewikkeld voor je is. Denk bijvoorbeeld aan het lopen van een lange afstand of een flink stuk fietsen. Als je ooit in een flow bent geraakt, weet je hoe lekker dat kan voelen. Je wilt dat graag terug. Je kunt er zelfs verslaafd aan raken.

Ik ging daarover nadenken. Ikzelf raak inderdaad ook in zo‘n flow als ik in de zee zwem. En trouwens ook als ik mediteer. Heerlijk verkwikkend. Het is me ook wel eens overkomen toen ik een partij tenniste. Ik was zo gefocust op het spel dat ik achteraf hele stukken van de tijd kwijt was.

Flow stimuleren
Wat ik me nu afvraag is of je die flow ook kunt bereiken bij een “niet sport evenement". Bijvoorbeeld bij een festival. Want als de bezoekers de flow ervaren, is dit immers een goede reden om weer te komen. Misschien kunnen we dan tools inzetten om de flow te bevorderen. Maar wellicht gebeurt dat al en weet ik het alleen maar niet? Ik ben namelijk geen festivalganger en dus op dat gebied geen ervaringsdeskundige. Misschien is het onderzoeken daarvan een leuke opdracht voor een vierdejaars student van onze opleiding Facility Management. Ik ga het eens polsen…


Tanja Vornberger
Directeur Eventief

Geplaatst op: 24-02-2022

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK