Niet van deze tijd

“Hier kun je met geen enkel fatsoen iets over schrijven". Ik keek mijn vriend nadenkend aan en moest constateren dat hij gelijk had. We waren op een zeer discutabel evenement, namelijk het 'stierenrennen in Calpe' ter ere van de feestelijkheden rondom 'Virgen de las Nieves'.


“Wat had je jou hier dan van te voren van voorgesteld?”, werd me gevraagd toen ik mijn afkeuring uitte. “Geen idee, iets folkloristisch. Misschien een parade waarin de veehouders hun runderen showen. Met vrolijke muziek en mooie kostuums. Of iets met de Maagd van de Sneeuw (de Patroonheilige van Calpe). Want het feest vind tenslotte ter ere van haar plaats.”  

Afschuwelijk
Maar niet dat de straat wordt afgezet met traliehekken en dan door die straat half gedomesticeerde, met stroom woedend gemaakte, stieren worden gejaagd. En dat terwijl toeschouwers proberen die stieren uit te dagen. Zielig vond ik het. Nee. Het was welbeschouwd zelfs afschuwelijk. En in vrijwel alle andere landen van Europa zou de dierenbescherming in actie komen. We zouden op de barricaden gaan. Maar vreemd genoeg mag dit dus nog in Spanje. Een week lang zijn volwassen mensen (mannen én vrouwen) zeer opgetogen omdat ze dieren mogen treiteren.

En een goed event was het ook niet. Op de eerste plaats omdat de faciliteiten niet klopten. De tribunes zaten te vol en waren niet veilig, je kon maar beperkt gebruik maken van catering faciliteiten en sanitaire voorzieningen waren er helemaal niet. De beleving was sowieso pover. Want de arme dieren renden verdwaasd door de straat en er gebeurde verder weinig. Blijkbaar gebeurt het soms dat een of andere dronkenlap te langzaam is en toch door zo’n stier op de horens wordt genomen. Je vindt er filmpjes van op internet.

Ik gun elke stier zo’n hoogtepunt. Maar ik raad iedereen af een dergelijk evenement te bezoeken. Ik ga er ook nooit meer naartoe.

Wel wil ik Ilona en Vanessa bedanken! Het was voor de rest een gezellige avond.


Tanja Vornberger
Directeur Eventief

Geplaatst op: 27-10-2022

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK