Stagiaires

Soms hebben we er eentje en soms zijn het er meer. Soms hebben we MBO‘ers en een andere keer weer HBO‘ers. De een werkt mee en de ander studeert af. Ons record staat op vier tegelijkertijd. Op dit moment is Miloe bij ons, derdejaars student Facility Management aan Zuyd Hogeschool.


Stagiaires; daar heb ik het over. Eventief is nu alweer tien jaar een vaste stageplek voor meerdere Hogere en Middelbare Beroepsopleidingen. We doen dat omdat we het belangrijk vinden ons steentje bij te dragen aan het opleiden van toekomstige specialisten op het gebied van live communicatie. We zijn er ook trots op dat we dat doen. Het voelt goed.

Ik heb de taak op me genomen om de stagiaires te begeleiden. Die jongelui die zo uit de schoolbanken hier binnenvallen en zich met van alles en nog wat bemoeien. Fantastisch vind ik het. Ze houden me fris en fruitig, aangezien ze op de hoogte zijn van alle nieuwe ontwikkelingen in onze branche. Het verruimt ook mijn blik op de wereld om me heen. Ze zijn onbevooroordeeld en komen met een nieuwe kijk bij ons binnen. Daarnaast is het ook een wisselwerking. Ze kunnen immers ook veel van mij, een oude rot in het vak, leren. En ik merk dat ze het waarderen als ik ervaringen met ze deel.

Een minder leuke en heel veel leuke ervaringen
Natuurlijk zijn er leuke en minder leuke ervaringen. Bijvoorbeeld die ene stagiaire die verdween. Letterlijk uit het niets, gewoon niet meer komen opdagen. Uiteraard hebben we wekenlang gebeld, gemaild en contact met de opleiding gehad. Nadat ook de school niet verder kwam dan: “we weten het ook niet", hebben we het maar losgelaten. Nog steeds raar als ik het zo opschrijf.

De leukere ervaringen hebben gelukkig de overhand. Een aantal hebben we een vaste baan kunnen aanbieden en we hebben met velen nog steeds contact. Wat me het meeste voldoening geeft zijn die blije gezichten als ze hier uiteindelijk afstuderen met een mooi resultaat. Daar zorgen we wel voor. Hier gaat geen half werk de deur uit. Ook niet van de stagiaires. Tussendoor is er wel eens een diepe zucht. Als de doelstelling van het onderzoek opnieuw geformuleerd moet worden of als ik weer een paar dozijn stijl- en spellingfouten vind in hun verslag. Máár, het resultaat is er altijd naar en daar gaat het om.

Heb ik tips die ervoor zorgen dat een stage een succes wordt? Tuurlijk wel:
  • Geef de stagiair een eigen werkplek en ook eigen verantwoordelijkheden. Op die manier horen ze er echt bij.
  • Laat ze vanaf dag één meewerken in de organisatie. Alleen maar een onderzoek doen en een verslag schrijven is niet genoeg. Daar leren ze niks van.
  • Toon interesse en zorg voor een veilige omgeving. Het is tenslotte ook een spannende tijd voor hen.
  • Geef regelmatig feedback en wacht daar niet te lang mee. Ze hebben maar een paar maanden en zijn daarom blij als ze tijdig bijgestuurd worden.
  • Laat ze fouten maken.
Rowan, Lars, Anne, Mandy, Mandy, Bibi, Fleur, Kimberley, Joery, Manon, Wouter, Shana, Bram, Melanie, Jordy en Miloe: Dream it - Wish it - Do it.

Tanja Schroeder
Directeur Eventief

Geplaatst op: 28-09-2018

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK