Kölle Alaaf

Deze carnaval ging ik met vriendinnen naar de Weiberfastnacht in Keulen. Mensen die me kennen, vonden dat op zijn minst raar. Ik ben namelijk geen carnavalist. Maar… omdat ik vind dat ik elke week een keer uit de comfortzone moet gaan én omdat carnaval in Keulen zo ongeveer in de top drie staat van de grootste volksfeesten van Duitsland, zat ik een week later in de trein. Op weg naar “die heiligen zwei Türme".


Wat maakt dat duizenden mensen uit de hele wereld in Keulen straatcarnaval willen vieren?
Dat was de vraag die ik wilde beantwoorden na deze experience.

Voorpret
Nou, laat ik maar met de voorpret beginnen. Zoals gaandeweg bleek was dat al een groot deel van de “customer journey". Diverse kostuums werden bij elkaar gezocht, uiteraard ook met schmink en accessoires. We regelden treinkaartjes, een testbewijs voor toegang (2G+) en natuurlijk een hele kar vol drank en spijs. Wat hebben we kwistig geappt en gedaan voordat we uitgedost en al in de trein naar Keulen zaten.

De dag zelf stelde ik me spectaculair voor. Zo was het mij althans beloofd. Massa‘s verklede mensen, overal muziek en spektakel en dat allemaal met als coulisse die prachtige stad.

We hadden ietwat pech bleek. Op 24-2 viel Rusland de Oekraïne binnen en dat gegeven in combinatie met de laatste corona stuipen en slecht druilerig weer, zorgde er waarschijnlijk voor dat we “maar" met een paar duizend mensen in de stad waren.

Mijn vriendinnen keken een beetje beteuterd. Of ik het dan toch leuk had? Jawel. Ik had een top dag, want zo merkte ik, waren het vooral de ontmoetingen met andere mensen en gesprekken met hen die voor mij de beleving maakten. Het waren zeg maar “de kleine dingen" waar ik over moest schaterlachen of die me verbaasden.

Toepasselijk kostuum
Het leukst vond ik de mensen die met het Vrijheidsbeeld op de foto wilden omdat ze al zo lang niet in New York waren geweest... dat Vrijheidsbeeld was ik. In plaats van in één of andere feestwinkel een nieuwe outfit te kopen, heb ik in het magazijn van Eventief geshopt en een kostuum uit de oude doos aangedaan. Ik scoorde hoge ogen met deze aparte outfit. Ik had er eigenlijk niet zo over nagedacht. Maar achteraf realiseerde ik me pas hoe toepasselijk mijn kledij ook nog eens was op die beruchte dag in Keulen. Want vrijheid, zo bleek, is niet vanzelfsprekend in het Europa van 2022.


Tanja Vornberger
Directeur Eventief

Geplaatst op: 29-03-2022

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK