De allereerste eventmanager

Je moet toch maar eens een blog schrijven zonder het “c" woord, kreeg ik onlangs te horen. “Mensen zijn het moe, ze hebben behoefte aan luchtigere verhalen", kwam er nog achteraan. Gratis advies en waardevolle tips neem ik me altijd ter harte en dus trakteer ik mijn lezers een keertje op een blog die helemaal niets met de actualiteit te maken heeft.


Omdat ik veel complimenten kreeg over mijn laatste blog, waarin ik een stuk evenementen-geschiedenis behandelde, borduur ik daarop verder. Zoals we gelezen hebben, werden de eerste evenementen zo‘n 4.000 jaar geleden in Mesopotamië georganiseerd. Wie precies de organisatoren waren, is niet bekend.

Cleopatra
De eerste eventmanager die wel met naam en toenaam genoemd wordt in de geschiedenisboeken, is Cleopatra. Zij leefde van 69 v.Chr. tot 30 v.Chr. en was samen met haar vader en broers heerser over Egypte. Cleopatra wist hoe je zaken aan moest pakken, want ze choreografeerde complete shows op de Nijl. De reden waarom ze dat deed is ook bekend, namelijk om indruk op haar minnaar Marcus Antonius te maken. Geraffineerd schakelde zij hierbij een vloot schepen en massa‘s figuranten in met allerlei attributen, zoals grote waaiers en beelden. Voor de figuranten gebruikte ze make-up en prachtige kostuums, maar ze zette vooral zichzelf in de spotlights door het middelpunt van de show te zijn (Hendricks, 2018).

Blijkbaar was het een succes, want Marcus werd haar echtgenoot en samen kregen ze drie kinderen. Het leven van Cleopatra eindigde trouwens niet zo succesvol, want ze pleegde uiteindelijk zelfmoord toen duidelijk werd dat ze de macht verloor. Een gevoel voor dramaturgie had ze zeker.

Liefde
Heel interessant waren ook haar amoureuze uitspattingen, want voordat ze trouwde met Marcus Antonius, was ze gelieerd aan Caesar (waarmee ze trouwens ook een kind had). Ze wist daarmee twee van de machtigste mannen uit haar tijd aan zich te binden. Dat zette me aan het denken. Alsof je anno 2021 een relatie zou hebben met mannen zoals Vladimir Poetin of Xi Jingping. Of - wellicht erger nog - de recent afgetreden president Donald Trump. Ik geloof dat ik de ambities van Cleopatra als eventmanager dan toch beter kan plaatsen...


Tanja Schroeder
Directeur Eventief

Geplaatst op: 30-03-2021

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Meer informatie    OK