Omarmen of verguizen
Trendwatchers voorspellen het al een tijd. Er zullen veranderingen in ons leven komen die zo groot en ingrijpend zijn, dat we deze niet kunnen bevatten.
Dit hoor ik al jaren en nu, voor het eerst, blijkt het werkelijkheid te worden.
ChatGPT
Ik ben tutor in de minor eventmanagement bij Zuyd Hogeschool. Sinds dit schooljaar merk ik dat studenten ChatGPT gebruiken voor het schrijven van rapporten. Aanvankelijk vond ik dat amusant en eigenlijk zelfs prettig.
Ze produceerden namelijk betere teksten dan voorheen. Het waren (waarschijnlijk) de early adaptors. De studenten die innovatief en gedreven zijn en wellicht ook ambitieus.
Gaandeweg gaat echter de meerderheid van de studenten het gebruiken. Dus ook de luiere studenten. En nu de grote bups het gebruikt, gaat dat lang niet altijd op een correcte manier. Ze gebruiken het niet als hulpmiddel,
maar maken er thuisopdrachten mee en gebruiken het als ze eigenlijk zelf moeten nadenken en creatief zouden
moeten zijn. Inhoudelijk wordt het meer en meer bagger. Ik lees teksten die kant noch wal raken, die op verkeerde wijze bronnen citeren en die niets te maken hebben met de vraag die is gesteld.
Ik ben bezorgd en spreek hierover met collega‘s en ik merk dat iedereen er anders mee omgaat. Sommigen beweren dat hun studenten dit nog niet gebruiken, anderen zeggen dat ze het zelf wel eens gebruiken en de
echte innovators willen een casus waarbij zij het met AI opnemen tegen slimme studenten.
De toekomst
Deze week was ik bij een bijeenkomst met een AI specialist en ons MT. Onze lector wilde nog uitleggen dat het beleid van Zuyd nog niets vindt van deze ontwikkeling en dat men zich in ons instituut afvraagt of we er wel of niet iets mee moeten. De expert maakte hier gelijk korte metten mee. Een aantal decennia geleden moesten we hoofdrekenen en toen rekenmachines op de markt kwamen, werd voorspeld dat iemand die niet kon hoofdrekenen onmogelijk een goede baan kon krijgen. Welnu; de geschiedenis spreekt voor zich. En zo zal het ook gaan met ChatGPT. We gaan het allemaal gebruiken en het is aan ons hoe we het gaan gebruiken en hoe we willen dat onze studenten het gaan gebruiken.
Ik heb me in ieder geval voor een workshop aangemeld waarin ik leer om ChatGPT zodanig in te zetten dat het een assistent voor mij gaat zijn. Want, en dan citeer ik Colja Dams (CEO van Vok Dames, het grootste eventbureau ter wereld): "AI gaat niet de eventmanager vervangen, maar de eventmanager die niet meegaat met deze ontwikkelingen wordt vervangen door diegenen die dat wel doen." De eventmanager die AI gebruikt, kan meer tijd inzetten om andere dingen te doen. Zoals samenwerken, presenteren, overtuigen en ga maar door. De “kennis" kunnen we te allen tijde oproepen, maar persoonlijke skills niet. En juist met die persoonlijke vaardigheden ga je in de toekomst het verschil maken.
Wil je in contact komen met mijn AI specialiste? Graag zeg ik dan: haar naam is Liesbeth Wijlaars van Lagom consultancy. Wil je ook met onze workshop meedoen?
Stuur me een PB. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.