De baan eventmanager in diskrediet
Ik was niet verrast door de onlangs gepubliceerde studie van de universiteit waar ik mijn master volg...
Die studie wees uit dat het ooit zo populaire vak van eventmanager, tegenwoordig helemaal zo populair niet meer is. Steeds meer bedrijven klagen over openstaande vacatures die maar niet gevuld worden en ook het snelle vertrek van medewerkers is een probleem. Er worden hiervoor redenen te over gegeven: het beroep is stressvol (het staat zelfs in de top 10 van de meest stressvolle beroepen), de job gaat veelal 24/7 door en wordt relatief slecht betaald. Daarnaast wordt er vooral door de digitalisering en hoge mate van concurrentie een grote vakbekwaamheid gevraagd. Zonder een portie ervaring en een passende opleiding, kom je er niet meer. Alleen maar "graag organiseren", is niet voldoende.
Geen 9 tot 5 job
Ook bij Eventief hebben we hier last van. Onlangs koos een goede eventmanager van ons om in een callcenter van een pensioenfonds te gaan werken. "Dan is er in ieder geval meer structuur en meer vrije tijd. Ik vind mijn work-life balance gewoon heel belangrijk", gaf hij aan tijdens zijn exit gesprek. We snappen dat dilemma natuurlijk, maar kunnen er uiteindelijk niet zo heel veel aan veranderen. We zitten met onze branche in een lastig parket. En niet alleen wij, ook horeca en leisure hebben deze problemen. We kunnen de evenementen nu eenmaal niet van 9 tot 5 plannen.
Toch zullen we er wat mee moeten. De generatie die nu begint met werken, staat nu eenmaal anders in het leven. Daar kunnen we verbaasd over blijven doen, dat helpt echter niet. We zullen ermee moeten dealen. Wat we wel kunnen doen, is een aantal voorwaarden scheppen. Ondersteund door het onderzoek, dat uiteraard aanbevelingen doet, hierbij de belangrijkste tips:
- Compenseer vrije tijd op momenten dat het de medewerker uitkomt. Misschien vindt iemand het wel prettig om later te beginnen met werken of wil hij zijn werktijd graag flexibel indelen. Creëer dat soort flexibele mogelijkheden.
- Splits functies. De functie van de betreffende eventmanager is bij Eventief opgevolgd door een duobaan. Op die manier zijn toch vrije weekenden in te plannen.
- Facilitair een studie of het volgen van een cursus. De nieuwe generatie vindt zelfontplooiing belangrijk. Geef ze die kans; uiteindelijk profiteert ook de werkgever er zelf van.
- Zorg voor een gezellige werksfeer. Plan samen een werklunch, ben attent met feestdagen, informeer naar persoonlijke zaken.
- Benadruk de vele leuke extra's van de branche en laat medewerkers daarvan meeprofiteren. In ons vak is het uiteindelijk altijd wel "feest". Netwerkborrels, relatiedagen, bezoek van sponsorbijeenkomsten. Óf het ontmoeten van bekende Nederlanders en een bezoek aan een bijzondere locatie. Laat je medewerkers niet thuis zitten, maar neem ze mee. Mits ze dat willen natuurlijk :).