Terug naar overzicht

Marketing en corona

28 april 2020
Tanja Vornberger

“Welk biermerk zal ik meenemen voor jullie?", appte ik vorige week tijdens een bezoek aan de supermarkt naar onze dochter. Het antwoord dat ik van haar kreeg was: “Doe maar Corona! 🙂 🙂 :)." Ik kocht gewoon een sixpack van dit lekkere zomerbiertje. Onze jeugd drinkt het graag en wij behoren echt niet tot de groep mensen die denkt dat ze besmet kunnen raken door het drinken van een biertje dat dezelfde naam heeft.

Associaties
Toch zullen we sinds begin van dit jaar allemaal een andere associatie hebben bij de merknaam “Corona", waarbij trouwens niet alleen maar het biermerk getroffen is. Zo zijn er ook nog Corona sigaren, is er in Den Haag een hotel-restaurant met de naam Corona, in Schiedam een bloemenzaak “Corona" en last but not least is er ook nog de
(overigens fantastische) coverband met de naam de Coronas.

Maar hoe zit dat eigenlijk?

Als je aan een merk denkt, dan denk je ook aan allerlei andere zaken die je verbindt met dat merk. Bij Milka denk je aan melk, chocolade en suiker. Aan de typisch gekleurde lila verpakking tot en met de lila Milka-koe die gelukkig op een alpenweide staat te grazen. Deze associaties heb je gekregen door in contact te komen met het merk; hetzij via het product zelf omdat je het hebt gekocht en geproefd, hetzij via één of andere reclame uiting die ons gepresenteerd is via bijvoorbeeld de televisie of sociale media.

Imago verbinden
Mensen maken in hun hoofd dus bepaalde verbindingen, we noemen dat ook associaties, met een merk. Dat kunnen feiten zijn, beelden, smaken, maar ook gevoelens. Al deze associaties kun je weergeven in een netwerk. (Zwaan et al., 2017). De truc is vervolgens dat je dit netwerk kunt beïnvloeden. Zo kun je als merk of organisatie aan je imago werken door het in verbinding met iets te brengen. Dat doen we met Eventief dagelijks voor onze klanten door de inzet van live communicatie. Een mooi voorbeeld is het merk WML, waarvoor we met die té gekke Kraanwagen op pad gaan en de mensen leren hoe gezond ons Limburgse kraanwater eigenlijk is. Dat zijn geplande en geregisseerde merkactivaties die grote impact hebben. Dat dit ook anders kan gaan, ook met grote impact, dat zien we nu. Helemaal onvrijwillig worden organisaties en merken geassocieerd met een dodelijk virus dat de wereld lam legt.

Overigens neemt de sterkte van de verbindingen tussen associaties in ons geheugen ook af als ze niet meer herhaald worden. De verbindingen vervagen dan als het ware. Hier geldt het oude gezegde: tijd heelt alle wonden. Er is dus niet alleen hoop voor ons mensen, maar ook voor de getroffen merken om uiteindelijk uit de coronacrisis te komen.

Ik wens jullie allemaal veel gezondheid toe in deze tijd.

Terug naar overzicht