Terug naar overzicht

Spotlights

30 september 2018
Tanja Vornberger

Eind juli 2014 organiseerde één van onze docenten (Wolfram Lenssen - een bekend theaterregisseur) een belangrijk publieksevenement in een grote Duitse stad. Het evenemententerrein was een park en dat moest extra goed verlicht worden. Spectaculair moest het zijn. En goed vindbaar. Onze docent wist hier wel raad mee en plande twee “space cannons".

Space cannons zijn gigantische schijnwerpers die wel 10 kilometer het luchtruim instralen en dus van heinde en verre goed zichtbaar zijn. De opdrachtgever (een groep ambtenaren van die grote Duitse stad) keurde het plan goed. Er werd aan alle veiligheidseisen voldaan en de benodigde vergunningen werden verleend. Het evenement ging van start en de opdrachtgever was zeer content. Ook de burgemeester kwam een kijkje nemen. Niets dan lof.

Totdat na een half uur een speciale eenheid van de Deutsche Bundeswehr arriveerde, in gevechtsuniform wel te verstaan. Een aantal verkeersvliegtuigen had melding gemaakt van (vermoedelijk) militair afweergeschut. Aangezien de MH-17 pas recent was neergeschoten, waren de piloten erg alert. Er was dus acute paniek in het luchtruim. De “lampjes" moesten uit!

Pikkedonker
Recenter, tijdens mijn roadtrip door Engeland en Ierland, had ik ook een ervaring met “licht". Toen was er namelijk veel te weinig. We waren in Cardiff bij het trendy restaurant “The Potted Pig". Een hartstikke leuke tent in een kelder in de binnenstad. Prima kaart en leuke bediening. Alles was perfect, totdat ik me realiseerde dat ik helemaal niet kon zien wat er op mijn bord lag. Het was gewoonweg te donker. En aangezien ik een stuk kip mét bot had, vond ik dat toch geen goed plan. Als remedie maakte ik het zaklantaarntje van mijn iPhone aan en plaatste de telefoon op mijn wijnglas. Gasten om ons heen gniffelden en stuurden me een knipoog van herkenning. Blijkbaar hadden meerdere gasten hetzelfde probleem. Feitelijk kon niemand veel zien en werd er vooral op de tast gegeten. Een van de waiters kwam naar me toe en zei lachend: “I like your style". Voor wat het waard is.

Bombenparty
Enfin. Het is duidelijk. Een van de succesfactoren van de technische invulling van een evenement is verlichting. Dat kan de avond maken of breken. Vooral op het gebied van sfeer is er veel winst te halen.
Ik herinner me in dat kader nog een feestavond in de ronde toren van het Bonnefantenmuseum in Maastricht. De avond wilde maar niet op gang komen. Er was geen sfeer en er werd niet gedanst. Ik, de partymanager, stond ernaar te kijken en begreep niet wat er mankeerde. Ineens. Eureka. Bij fel licht, gaat niemand dansen. Ik duwde een paar lichtknopjes uit en na tien minuten was het een “bombenparty". Zo simpel kan het soms dus ook zijn.

Wil je technisch advies op het gebied van licht? Dan kan ik je met alle plezier verwijzen naar één van onze partners op technisch gebied.

Terug naar overzicht