Terug naar overzicht

Vloeibare massa

31 mei 2022
Tanja Vornberger

Wordt het ooit weer ergens druk? Nu er weer festivals en andere grote publieksevenementen doorgang vinden, is het misschien tijd om een keer een hele andere kant van de medaille van “drukte" te belichten. Namelijk wat er kan gebeuren als het veel te druk wordt bij een evenement.

Mensenmassa
We hebben het dan over grote groepen mensen. Eigenlijk massa´s mensen en dan is het vak “crowdmanagement" aan de orde. Ik moet toegeven dat ik hierover in mijn “pré-docent" leven niet eens zoveel wist. Festivals zijn gewoonweg niet mijn ding en misschien daardoor ook niet mijn persoonlijke expertise. We hebben met Eventief wel open dagen voor Roda JC georganiseerd, daar kwamen in goede tijden duizenden bezoekers naartoe. En een enkele keer een druk wijkfeest met grote opkomst, maar geen festival in de klassieke zin van het woord. Ik heb hierover echter door mijn rol bij de minor Eventmanagement veel gelezen. Verplichte lesstof!

Geïntrigeerd werd ik door het begrip "vloeibare massa". Dit kan optreden bij grote drukte. Het komt erop neer dat als er
meer dan 7 personen per m2 aanwezig zijn én er druk ontstaat op deze personen bijvoorbeeld omdat er nog meer mensen bij komen, er vervolgens zo weinig ruimte tussen de mensen overblijft dat zij niet meer zelfstandig kunnen bewegen. De mensenmassa wordt één geheel. Het gevolg is dat mensen worden "opgetild", vervolgens niet meer met hun voeten op de grond komen en dus niet meer kunnen ontsnappen. Neemt de druk niet af, dan zullen mensen stikken. Evacuatie uit zulke situaties is alleen mogelijk door mensen over de hoofden heen weg te dragen, anders raken ze buiten bewustzijn en lopen vervolgens kans om op de grond terecht te komen en doodgetrapt te worden (Van Rijn, van Damme 2012, p. 81). En dat dit niet alleen maar theorie is, maar daadwerkelijk is gebeurd (bijvoorbeeld tijdens de Loveparade en bij het Heizeldrama), is helaas een feit.

Voorzorgsmaatregelen
Gelukkig zijn er ook oplossingen. Je kunt dit soort scenario´s voorkomen. Één daarvan kent elke pinkpopbezoeker wel in de vorm van de extra stalen dranghekken die vooraan bij het hoofdpodium zijn geplaatst. Hierdoor kan nooit de hele massa tegen de voorste mensen duwen. Andere oplossingen zijn dat de organisatie voorziet in voldoende uitgangen, het programma verdeelt over voldoende podia en cameratoezicht houdt om op tijd te kunnen ingrijpen. De gates kunnen dan worden gesloten waardoor er niet nog meer mensen het gebied binnenkomen.

Problemen waar we twee jaar lang niets mee van doen hadden. Hopelijk gebeurt het nooit meer!
Wil je advies over crowdmanagement? Ik kan je graag in contact brengen met een paar echte professionals op dat gebied.

Terug naar overzicht